LAKTÓZMENTES FEHÉRJEPOROK

Tejmentes fehérjeporok vegánok és laktózérzékenyek számára

A vegán életmód elengedhetetlen alapfeltétele, hogy úgy juttassuk szervezetünkbe a különböző tápanyagokat, hogy elkerüljük az állati összetevőkből készített termékeket. Az egyik legelterjedtebb közhiedelem szerint fehérje, vagyis protein főleg húsból, tojásból, vagy tejből nyerhető ki. Szerencsére azonban számtalan vegán tejmentes fehérjepor termék közül válogathatnak a vegánok és azok is, akik laktózérzékenységgel küzdenek.

Nézet:
Sorrend:

Fehérjepor vegánoknak

Növényi alapú fehérjeporokat előszeretettel fogyasztanak vegánok, vegetáriánusok és laktózérzékenyek is. Ezek a proteinkészítmények legfőképp abban különböznek az állati eredetű fehérjeporoktól, hogy nem feltétlenül tartalmazzák mind a kilenc olyan esszenciális aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani. Kivételnek számít a szójából és kenderből, valamint a chiamagból, a hajdinából és a quinoából kinyert fehérje. Ezek mellett léteznek olyan fehérjeporok is, amik több növényi fehérjeforrást ötvöznek, így szintén tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat.

A laktózmentes fehérje

A növényi alapú készítmények száz százalékban tej- és laktózmentesek. Azonban nem minden laktózmentes fehérjepor egyeztethető össze a vegán életstílussal, hiszen különböző módszerekkel lehetséges a laktóz eltávolítása a tejből is. Az egyik módszer szerint a tej feldolgozásakor hozzáadják a laktózérzékenyek szervezetéből hiányzó laktáz enzimet a tejhez, ami előemészti a tejcukrot. Más módszerekkel lehetséges mechanikusan elválasztani a laktózt a tejtől. Az így készült fehérjeporok kiválóan alkalmasak laktózérzékenyeknek, de nem felelnek meg a vegán étrend követelményeinek.

Laktózmentes fehérjepor a laktózintoleránsoknak

A születéstől meglévő primer, és a szerzett szekunder laktózérzékenység elleni terápia elengedhetetlen része a laktóz étrendből való elhagyása. Mivel a tej, a tejföl, a tejszín, a sajt, vagy a túró mellett a sajtkészítés melléktermékeként létrejött tejsavó is tartalmaz laktózt, a whey és kazein fehérjeporok sem mentesek ettől az összetevőtől. Ezért a laktózérzékenységgel küzdőknek alaposan meg kell gondolniuk, melyik terméket választják. Szerencsére a természetes, növényi alapú fehérjeporok nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt, így laktózt sem.

Válogasson tejmentes, laktózmentes fehérjepor termékeink közül!

 


 

Gyakori kérdések a laktózérzékenység kapcsán

Melyek a laktózérzékenység egyértelmű tünetei?

Hasmenés, puffadás, hasfájás – ha ezek a tünetek gyakorta jelentkeznek főleg tej vagy tejtartalmú ételek fogyasztása után, akkor érdemes laktózérzékenységre gyanakodni.

Genetikai vagy csak valami átmeneti problémát jelent a laktózérzékenység?

Lehet ez is, az is. Gyakran előfordul, hogy egy komolyabb antibiotikumos kezelés után, egy időre megszűnik a szervezet laktózbontó képessége, ami miatt pár hétig lehetséges, hogy nem tud a szokásos formában tejtermékeket fogyasztani. Ilyenkor is ajánlott a mindennapi étkezésbe „becsempészni” a laktózmentes fehérjeporokat valamilyen formában. A genetikai laktózérzékenységgel ellentétben ez általában csak átmeneti probléma.

Honnan tudhatom 100%-ban biztosan, hogy ideje átállnom a tejmentes fehérjeporokra?

Ha biztosra szeretne menni a laktózmentes fehérjék fogyasztását illetően, érdemes gasztroenterológussal egyeztetnie, illetve ajánlott egy dietetikus tanácsait is kérnie a megfelelő laktózmentes étrend összeállításához. Így biztosan elkerülhetőek a további panaszok, valamint a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagokat sem fogja mellőzni.

Csak vegánok fogyaszthatnak tejmentes fehérjeport?

Nem. A paleo étrendet követők számára is remek alternatívát nyújthatnak termékeink a tej és tejtermékek kiváltására.

Laktózmentes fehérjeporral helyettesíthetem a tejet, tejszínt a süteményekben is?

Természetesen igen. Sokan hiszik azt, hogy laktózmentes fehérjeportból csak turmixok vagy shake-ek készíthetőek, pedig a tejmentes fehérjepor lehet sütemények, torták, palacsinták, fagylaltok fő alapanyaga is.

Rendszeresen sportolok, de nemrég váltottam vegán étrendre. Testépítés mellett, hogyan maradhatok izmos, ha állati eredetű táplálékot, pl. tejes, húsos ételeket nem fogyasztok?

Sokan hiszik tévesen azt, hogy húsmentes diéta mellett képtelenség magas szinten űzni a testépítést. Minden esetben a kulcs a kellő odafigyelés és a minőségi fehérjepótlás, amiben a laktózmentes fehérjék nagy segítségére lehetnek.

Kinek ajánlott laktózmentes fehérjét fogyasztani?

  • Vegetáriánius vagy vegán étrendet követőknek,
  • laktózérzékenyeknek,
  • gluténérzékenyeknek,
  • azoknak, akik a tejalapú fehérjék növényi alternatíváit keresik,
  • a reformkonyha követőinek,
  • mindenkinek, akinek fontos az egészséges, tudatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás.

Hogyan kell fogyasztani ezeket a laktózmentes fehérjéket?

Minden esetben a termékek mellett részletes tájékoztatást talál a laktózmentes fehérjeporok ajánlott napi fogyasztásáról, felhasználásáról.