VEGETÁRIÁNUS/VEGÁN TERMÉKEK

Termékeink között a sportoló vegánoknak és vegán testépítőknek készült növényi eredetű fehérjeporok is megtalálhatóak nagy választékban, többféle kiszerelésben és ízesítéssel.

Gyakori kérdések a növényi fehérjék és a vegán testépítés kapcsán

Kell-e növelnie a fehérjebevitelt annak, aki sportolóként növényi étrendet követ?

Igen, az ajánlások szerint optimális esetben célszerű kb. 10%-al növelni a fehérjebevitelt annak, aki vegetáriánus vagy vegán, emellett pedig aktívan sportol. Erre azért van szükség, mert a növényi fehérjék nem szívódnak fel annyira jól, mint az állati eredetű fehérjék. A különféle növényi fehérjeporok rendszeres fogyasztása például ideális ahhoz, hogy megemeljük az ajánlott napi proteinbevitelt.

Igaz az az állítás, hogy az állati fehérje jobb minőségű, mint a növényi fehérje?

Nem, mert a növényi eredetű fehérjék is tartalmazzák azokat az esszenciális aminosavakat, amiket az állati eredetű fehérjék.

Valóban több fehérjére van szüksége annak, aki aktívan sportol?

Igen, mert a rendszeres testmozgás, a nagyobb erőkifejtés több fehérjét kíván. A különféle, akár ízesített verzióban is kapható növényi fehérjeporok például megfelelő és ízletes kiegészítői lehetnek a napi szükséges fehérjebevitelnek, így annak, aki testépítőként vegán vagy vegetáriánus étrendet követ, bátran ajánljuk.

Igyekszem csakis adalékanyagoktól mentes dolgokat fogyasztani, azonban azt hallottam, hogy a növényi fehérjeporokhoz például gyakran adnak cukrot, hogy jobb ízük legyen. Igaz ez?

Az általunk forgalmazott növényi bio fehérjeporok GMO-mentesek, nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, allergénmentesek, tartósítószer-mentesek és mesterséges színezékmentesek is.

Mikor célszerű még növényi fehérjeporokat fogyasztani?

Abban az esetben, ha a szilárd táplálékkal bevitt protein kevesebb lenne az előírtál, reggel és este érdemes lehet egy-egy növényi fehérjéből készült turmixszal megemelni a szükséges napi adagot, főleg akkor, ha aktív, sportos életet élünk.

Ha férfi vagy, vegán, testépítéssel foglalkozol, valóban több fehérjére van szükséged, mint egy nőnek?

Hosszú ideje kering egy olyan tévhit a köztudatban, hogy a férfiaknak eleve több proteinre van szükségünk, mint a nőknek. A valóság az, hogy maga a proteinszükséglet nemtől, kortól, testsúlytól és fizikai aktivitástól is függhet, de egy biztos, a vegán testépítőknek (nemtől függetlenül) valóban célszerűbb jobban odafigyelniük a napi fehérjebevitelre.

A testsúlycsökkentésben is segíthet, ha növényi fehérjéket fogyasztok?

Valóban kutatásokkal bizonyított, hogy a több protein – a szénhidráttal szemben – jobban hat a fogyókúrára. Ez azért van, mert a fehérjében gazdag ételek lassabban haladnak át az emésztőrendszeren, így sokkal tovább adnak teltségérzetet, ráadásul feldolgozásuk is több energiát igényel.

Edzés után érdemes növényi fehérjeporból készült turmixot fogyasztani?

Igen, mert a fehérjék hozzájárulnak az izmok regenerációjához, valamint az új izomrostok kiépüléséhez, ezért kifejezetten jótékony hatással bír edzés után, ha például növényi fehérjepor alapú turmixot iszunk.